O lakrosu

Lacrosse je kontaktni timski (m/ž) sport koji se igra gumenorn loptom i štapovima, koji se nazivaju crosse ili lacrosse. Na vrhu lacrosse štapa nalazi se lopatica sa mrežicom. Mreža je dovoljno opuštena, tako da kad se lopta uhvati ona tačno utone u nju (mrežu), potom se igrači dodaju loptom, a cilj je naravno postići gol. Na terenu se istovremeno nalazi po 10 članova obe ekipe ( 9 igrača + golman). Igrači su podeljeni u tri grupe, attack/napadači, midfielder ili middie/vezni i defense/odbrana. U svakoj grupi ima po 3 igrača koji moraju da vode računa o svom ograničenom kretanju po terenu kako ne bi napravili offside (bili u nedozvoljenoj poziciji). Lakros se igra na terenu identične veličine fudbalskog terena (dužine 100m,i širine 54m-60m). Igru su izmislili severno-američki indijanci i o igri su govorili da je “na zadovoljstvo Stvoritelja” jer su igrajući je plemena medusobno rešavala konflikte, usput su obučavali mlade ratnike i na kraju samu igru doživljavali kao religiozni ritual. Lacrosse je do 1908. bio Olimpijski sport. U Evropi postoji Evropska Lacrosse Federacija (ELF) koja od 1995. organizuje različita takmičenja… Najjače zemlje u Lacrosse-u su SAD, Kanada, Australija i Irokezi (tim sastavljen od 6 Nacija Irokez Konfederacijelndijanska plemena iz Severne Amerike). Lacrosse takode spada pod nacionalni sport Kanade pored hokeja.

 

Opšta pravila

Poenta igre: Poenta igre je da se postigne što veći broj golova. Ovo se ostvaruje kroz mnogobrojne taktičke načine kojima se nadmuruje protivnička ekipa. Broj golova u lakrosu varira od nivoa veštine igrača, tako da rezultat može iznositi svega nekoliko golova, a može iznositi i dvocifreni broj. Prosek golova na dobroj utakmici je oko 12 golova po ekipi.

Trajanje utakmice: Utakmica se igra 4 x 15min, produžeci postoje u slučaju nerešenog rezultata i oni se takode igraju po 15min dok se ne postigne zlatni gol. Penali ne postoje, kao ni slobodni udarci i slično. Vreme se zaustavlja posle svakog postignutog gola, ali ne i za vreme izricanja kazne. Strane se menjaju posle svakog perioda (četvrtine). Utakmica se završava kad istekne vreme (kao u košarci,rukometu, veterpolu,hokeju), produživanje vremena ili napada od strane sudije kao u fudbalu ne postoji.

Izmene: lzmene su neograničene i mogu se izvršiti bilo kad. lzmene su leteće, što znači da nema prekida igre ni zvanične najave izmene, već igrač koji ulazi u igru mora da sačeka da igrač kojeg menja izade sa terena, pa tek onda može da ude. lzmene se vrše isključivo iz prostora odredenim za izmene koji je uokviren belim linijama i nalazi se na aut liniji kod centralnog dela terena.

Oprema

U lakrosu postoji obavezna oprema koju čine kopačke (cleats), nalaktice (arm guards), rukavice (gloves), grudnjak (shoulderpads), štap (stick), i kaciga (helmet). U izbornu-poželjnu opremu spadaju guma za zube (mouth guard), suspenzor (cup), štitnici za rebra (rib pads), i kod golmana kostobrani (shin pads). Štapovi – postoje tri različite vrste štapa. Odbrambeni igrači koriste dugački štap (oko 180cm), napadači koriste kratke (oko 105cm), a vezni igrači u zavisnosti od taktike koriste ili dugi ili kratki štap. Golman ima poseban štap koji je srednje dužine u odnosu na ostale štapove (130cm — 180cm) i ima najveću lopaticu na vrhu (hvataljku) kako bi mogao lakše da brani.

Face-off (vađenje lopte)

Svaka utakmica počinje sa face-off-om, koji liči na rvanje dvojice igrača koji se bore za posed lopte. (u košarci se skače za loptu, dok se u lakrosu vadi face-off koji je veoma sličan hokejaškom). Face-off se takode izvodi na početku svake četvrtine, kao i posle svakog postignutog gola. Igrači koji ne učestvuju u face-off-u nemaju pravo da pomognu svojim saigrać’ima dok im sudija ne da znak.

Igrači

Na terenu se istovremeno nalazi po 10 članova obe ekipe ( 9 igrača + golman). Igrači su podeljeni u tri grupe, attack/napadači, midfielder ili middie/vezni i defense/odbrana. Na terenu u svakoj grupi ima po 3 igrača koji moraju pre svega da vode računa o svojim zadacima, kao i o ograničenom kretanju po terenu kako ne bi napravili offside (bili u nedozvoljenoj poziciji). Ukoliko dode do offside-a, igrač koji ga je počinio ide van igre na 30 sekundi da odsluži kaznu,dok protivnički tim dobija automatski posed lopte.

Attack — Napadači Zadatak napadača je da na što efikasniji i lakši način povećaju rezultat postižući golove. Njihovo kretanje se uglavnom odvija u napadačkoj polovini.

Middie — Vezni igrači imaju najveću ulogu među igračima jer od njih zavisi i napad i odbrana. Njihov zadatak je da iz odbrambene polovine uspešno zaustave protivnika i da iznesu lopticu ka napadačkoj polovini gde pomažu napadačima u organizaciji i realizaciji napada. Vezni igrači su pretežno najbrži igrači u timu.

Defense — Odbrana Odbrambeni igraa imaju zadatak da uz pomoć veznih igrača kao i golmana zaustave protivničku ekipu u njihvom napadu.

Golman je kao i u svakom drugom timskom sportu najbitniji igrač. Njegova dužnost je da odbrani gol (širine 180cm i visine 180cm), to radi pomoću velike lopatice (hvataljke) koja se nalazi na vrbu štapa. Oko gola se nalazi golmanski prostor u koji igrači nemaju pravo ulaska, a u kojem golman može da se zadrži svega 4 sekunde kada mu se u štapu nalazi loptica.

Offside – Ofsajd (nedozvoljena pozicija igrača) se lako prepoznaje u lakrosu i pravilo je jednostavno. Na jednoj polovini terena uvek mora da ima minimum 3, a maksimum 6 igrača iz jedne ekipe. Ako ima manje od 3 ili više od 6 igrača,znači da je ekipa napravila ofsajd. Do ofsajd-a uglavnom dolazi zbog nesporazuma medu igračima. Po praviluodbrambeni igrači igraju samo odbranu, napadači igraju samo napad,dok vezni igrači igraju i odbranu i napad. Međutinim ne mora uvek da bude t3′ Ako je odbrambeni igrač krenuo u napad sa lopticom i ako je u boljoj poziciji da je iznese nego neki vezni igrač on će to i učiniti,a dužnost je jednog od veznih igrača da prepozna to i da ostane u odbrani kako bi pokrio mesto tog odbrambenog igrača. Kada se odbrambeni igrač vrati na svoju polovinu,tada vezni igrač koji ga je pokrivao ide nazad na svoje mesto. Takode se dešava da i napadač krene u odbranu za protivničkim igračem,i tada je takode dužnost veznog igrača da ostane u napadačkoj zoni kako bi pokrio tog napadača dok se ne vrati. Ova promena se takode primenjuje po dogovoru izmedu igrača kako bi se vezni igrač odmorio.

Aut (izlazak lopte van terena) Pre svega,u lakrosu ne postoji korner,tako da se aut linija i pravila vezana za aut primenjuju na sve četiri strane oko terena (kako po strani terena,tako i iza golova). Aut se može izazvati na dva načina (neuspešnim dodavanjem,ili namernim izguravanjem igrača van linije igrališta – u lakrosu je ovaj taktički potez dozvoljen). Aut se izvodi tako što igrač koji ga izvodi može po sopstvenoj želji da ušeta sa loptom na teren ili da je doda saigraču kao u fudbalu. Ukoliko igrač koji je šutnuo na gol promaši i lopta ode van terena, izvodenje auta se dodeljuje igraču koji prvi dotrči do mesta gde je izašla lopta. (Ne tretira se kao automatski gol-aut ili aut, već se igrači trkaju do linije za posedstvo nad loptom. Ovde su odbrambeni igrači u prednosti jer imaju duže štapove, a štap se računa kao deo tela igrača pa odbrambeni igrači imaju tendenciju da stignu do linije pre drugih tako što ispruže štap od sebe).

Kontakt igra Lakros je po prirodi veoma dinamičan sport, ali je takode i agresivne prirode. Kontakta ima dosta, nekad su i neizbežni, ali postoji i veliki niz pravila šta sme a šta ne sme da se radi. U lakrosu je dozvoljen kontakt samo nad igračem koji poseduje loptu ili nad onim koji ide ka njoj (ako je lopta na zemlji). Body check (udarac telom) je dozvoljen ako se izvodi sa prednje ili bočne strane igrača, nikako sa leda. Stick check (udarac štapom se vrši u nameri da se udarcem štapom od štap protivničkom igraču izbije loptica. Ukoliko igrač promaši štap i udari igrača u telo (u oblasti od kuka do glave) sudije će tolerisati (ukoliko nije veliko ili namerno zamahivanje štapom-igrači uglavnom iskorišćavaju sudijsko tolerisanje pa je udarac štapom po rukama normalna pojava) Takode je dozvoljeno i udaranje-odgurivanje igrača pesnicama pod uslovom da su pesnice spojene i da se kontakt ostvari u bilo kom delu tela od kuka do vrata (izuzev leda). Golmana je moguće i dozvoljeno napasti samo ako izađe iz svog golmanskog prostora. Ovo se često i dešava na utakmici s obzirom da golman nakon odbrane ima svega četiri sekunde da iznese ili izbaci loptu iz svog prostora oko gola.

Kazne U lakrosu postoje mnogobrojne kazne koje se odslužuju van terena u odredenom prostoru na odredeno vreme, u zavisnosti od kazne. Postoje tehnički prekršaji kao i fizički i namerni. Pod tehničke prekršaje spada ofsajd (nedozvoljena pozicija), višak igrača na terenu, igranje rukom, ometanje golmana, ulazak u golmanski prostor, zadržavanje igre, ornetanje ili držanje igrača, pokretni blok, gradenje rukom u pokretu, pokrivanje lopte i sl. Neki od ovih prekršaja se služe kaznom igre sa igračem manje, a nekhn se lopta dodeljuje drugoj ekipi. Pod fizicke ptektsal spadaju: preterana grubost, udarac laktom, udarac kolenom, cross-check (udarac stapom), udaranje sa leda, bilo koja vrsta udarca u glavu, udarac donjim delom štapa (ubadanje), charging (zaletanje), bilo koji kontakt nad igračem koji nema posed lopte, saplitanje. Pod tuče spada odlaganje igre, nesportsko ponašanje, i sl.