O Lakrosu

Zvanicna stranica Srpske Lakros Lige

O Lakrosu

Lakros je kontaktni timski ( m/ž ) sport koji se igra gumenom lopticom i štapovima, koji se nazivaju crosse ili lacrosse. Na vrhu štapa nalazi se lopatica sa mrežicom. Mreža je dovoljno opuštena, tako da kad se loptica uhvati, ona tačno utone u nju (mrežu), potom se igrači dodaju lopticom, a cilj je naravno postići gol. Na terenu se istovremeno nalazi po 10 članova obe ekipe (9 igrača + golman). Igrači su podeljeni u tri grupe, attack / napadači, midfielder ili middie/ vezni i defence/odbrana. U svakoj grupi ima po 3 igrača koji moraju da vode računa o svom ograničenom kretanju po terenu kako ne bi napravili offside ( bili u nedozvoljenoj poziciji ). Lakros se igra na terenu identične veličine fudbalskog terena ( dužine 100m i širine 54m – 60m).

Igru su izmislili severno-američki indijanci i o igri su govorili da je „na zadovoljstvo Stvoritelja“ jer su igrajući je plemena međusobno rešavala konflikte, usput su obučavali mlade ratnike i na kraju samu igru doživljavali kao religiozni ritual.

Lakros je do 1908. bio Olimpijski sport.

U Evropi postoji Evropska Lakros Federacija (ELF) koja od 1995. organizuje različita takmičenja…

Najjače zemlje u lakrosu su SAD, Kanada, Australija i Irokezi (tim sastavljen od 6 nacija Irokez Konfederacije-Indijanska plemena iz Severne Amerike).

Lakros takođe spada pod nacionalni sport Kanade pored hokeja.