WILC 2019 – Srbija učestvuje

WILC 2019 – Srbija učestvuje

December 29, 2018 WILC 0
WILC 2019

Muška lakros reprezentacija će naredne godine učestvovati na Svetskom prvenstvu u Lengliju, Kanadi, koje će se održati od 19-28 Septembra 2019 godine. Ljubitelji ovog sporta i te kako znaju koliko je ovaj sport popularan na tlu Severne Amerike, a naročito boks lakros verzija sporta u Kanadi. Reprezentaciji Srbije, kao osmoplasiranom timu u Evropi pripala je ta čast da učestvuje i na ovom Svetskom prvenstvu. Ovo će biti drugo pojavljivanje našeg tima na tlu Severne Amerike u poslednje 4 godine. Sve naše verne navijače želimo da podsetimo da je naš tim veoma uspešno branio boje svoje zemlje na prethodnom Svetskom prvenstvu koje je bilo održano u Sirakjuzu 2015. godine u SAD-u. Uspešan nastup i kontinuitet igranja na najvećim svetskim takmičenjima želimo da nastavimo i ovaj put.

Srpski lakros Savez je već odavno počeo sa pripremom i organizacijom celog puta sa ciljem da svojim igračima omogući najbolju moguću pripremu pred ovo značajno takmičenje. Napravljen je plan trening kampova reprezentacije i u saradnji sa glavnim trenerom i selektorom Stuom Sterparnom objavljen je širi spisak igrača koji će konkurisati za jedno od 23 mesta u timu. Ostvaren je kontakt sa svim igračima iz inostranstva koji su uključeni u srpski lakros program više od 4 godine i koji će se odazvati i ovaj put reprezentativnim obavezama. Obzirom da troškovi puta iziskuju značajna sredstva, Savez preko svog koordinatora za teritoriju Severne Amerike aktivno komunicira sa sponzorima, donatorima i prijateljima savezana, a Upravni odbor Saveza uspostavio je značajne kontakte sa potencijalnim sponzorima iz Srbije. Veliku savetodavnu i logističku pomoć svakodnevno dobijamo i od Sportskog Saveza Srbije, čiji smo ponosni član od Aprila ove godine. Pored svih aktivnosti Savez je pokrenuo i fandrejzig kampanju na sajtu makeachamp (https://makeachamp.com/serbiannationallacrosseteam) takođe u cilju prikupljanja dodatnih sredstava od strane naših prijatelja i ljubitelja lakorsa iz zemlje i Sveta.

U narednom periodu Savez će realizovati još nekoliko aktivnosti sa željom da omogući našoj reprezentaciji da se što bolje pripremi za naredno svetsko prvenstvo. Učešće naše reprezentacije na prvenstvu je jedan od ključnih momenata za razvoj i popularizaciju sporta u Srbiji ali i širom južne i jugoistočne Evrope. Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da je Svetska lakros Federacija, čiji je Srpski lakros Savez član, u procesu aktivnog monitoringa od strane Internacionalnog olimpijskog komiteta u trajanju od naredne 3 godine, što je ujedno i predposlednja faza u procesu prijema lakrosa kao punopravnog člana u Internacinalni Olimpijski komitet, a samim tim prijema sporta u porodicu olimpijskih sportova.