Ukratko o tome zašto trenirati lakros

Ukratko o tome zašto trenirati lakros

November 23, 2019 Sajam sporta 0

Lakros je jedan od najstarijih sportova na svetu. Potiče od severno-američkih indijanaca kojima je predstavljao igru za bogove, a danas je najbrže rastući sport na svetu.

Ovo je sport visokog intenziteta. Tokom treninga igrači vežbaju i brzinu i snagu, intervali se menjaju i aktivnosti su različite. Telo troši dosta kalorija i masti se brzo sagorevaju, pa se redovnim treningom lako dolazi u formu jer se ovim sportom celo telo aktivira i ravnomerno razvija.

Opšte je poznato da sport doprinosi zdravlju – kako fizičkom, tako i mentalnom. Upravo je lakros jedan od sportova koji prednjači u razvijanju motornih sposobnosti. Hvatanje loptice lakros štapom zahteva spretnost, okretnost i impulsivnost. U početku deluje komplikovano, ali vrlo brzo postaje rutina, a osećaj uspešnog hvatanja, brzog dodavanja i postizanja gola je neverovatan – počev od snage koju osetite, samopouzdanja, sigurnosti u sebe do zadovoljstva zbog rezultata koji postižete.

Nijedan lakros trening nije isti, kao što nijedna utakmica nije ista. Igrači moraju biti spremni da u igri improvizuju, menjaju strategiju, da sarađuju. Lakros je timski sport i kao takav zahteva da osoba razvije timski duh i drugačiji način razmišljanja nego što ga imaju individualni sportisti. Naši igrači su primetili koliko se ova sposobnost prenosi i na druge aspekte života i koliko kasnije pomaže i u poslu i u svakodnevnim situacijama.

Lakrosom se rekreativno često bave i profesionalni sportisti drugih sportova, najčešće hokeja ili američkog fudbala. Kako su ovi sportovi kompatibilni, treniranjem lakrosa postižu se bolji rezultati u matičnom sportu, zbog rada na razvijanju okretnosti, brzog reagovanja i kondicije.

Profesionalni rvač Majk Foli, hokejaš Vejn Grecki, NFL trener Bil Beličik, trener Brus Arena, NFL igrači Stiven Hauška, Čes Gesner, Vil Jetmen, Džim Braun, NBA igrač Stiv Neš samo su neki od profesionalnih sportista koji su se na početku i tokom svojih profesionalnih sportskih karijera bavili i lakrosom.

Često pitanje koje mi dobijamo je kome je ovaj sport namenjen. To zavisi od toga šta želite. U našem savezu imamo rekreativce kojima ovaj sport prija i koji dolaze redovno na trenigne kako bi ostali zdravi i u formi. Lakros u Srbiji ima i žensku sekciju koja je tek počela da se razvija, a često organizujemo i radionice za decu. Najviše nade polažemo u naše mlade snage koje su u septembru ove godine prvi put zaigrale na velikom međunarodnom takmičenju, na Svetskom prvenstvu u lakrosu, u Kanadi, kao deo srpske lakros reprezentacije.

Savet koji uvek dajemo onima koji su zainteresovani: ,,dođite da probate’’. To je najbolji način da procenite da li vam intenzitet treninga prija. A oprema i dobro raspoloženje su vam obezbeđeni.

Piše Sunčica Matijašević