Osvrt na 2018. godinu

Osvrt na 2018. godinu

December 31, 2018 Uncategorized 0

Srećni praznici

2018. godina je na izmaku. Srpski lakros Savez završava još jednu uspešnu godinu. Ove godine nije bilo velikih takmičenja na kojima je naša reprezentacija učestvovala ali zato dosta toga drugog je urađeno pa da krenemo redom…

Sad već tradicionalno, prva polovina godine je u znaku najvećeg lakros turnira na ovim prostorima Zombi kupa. I ove godine je turnir ispunio sva očekivanja i više od toga. Na turniru je učestvovalo 8 timova iz cele Evrope. Videli smo dosta lepog lakrosa, neke nove igrače i veoma neizvesne utakmice. Svojevrsna potvrda da je turnir bio uspešan jeste i činjenica da su neki timovi već po završetku turnira pitali da rezervišu svoje mesto i na narednom turniru.

Pobednici Zombi kupa 2018. godine

Tokom turnira, Srpski Lakros Savez je postao član Sportskog saveza Srbije i na taj način naš sport je ušao u porodicu svih sportova koji se igraju na teritoriji Srbije. Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u dosadašnjem postojanju Saveza.

Tokom leta odabrana grupa igrača, reprezentativaca je po prvi put učestvovala na turniru u Austriji sa idejom da donese nova iskustva potrebna za rad sa novim igračima. Takođe u ovom periodu Savez je imao veliku akciju pod nazivom „Lakros u tvom kraju“ čiji je cilj bio privlačenje novih igrača, što je za posledicu imalo rast broja igrača koji danas treniraju lakros.

Lakros u tvom kraju – Ada Ciganlija

Tokom septembra, Srpski lakros Savez je počeo ozbiljne pripreme za učešće reprezentacije na Svetskom prvenstvom u Kanadi 2019 godine (WILC2019 Lengli, Kanada). Prva u nizu aktivnosti je bila organizacija prvog od tri Nacionalna kampa, koji se delimično sastojao od učešća reprezentacije na Evropskom boks lakors turniru u Pragu – Frank Menschner Cup – International Box-lacrosse Tournament  i sedmodnevnog trening kampa u Beogradu. Kampu je vodio selektor Stu Separn i trener Dejvid Mekvrajter.

Tokom jeseni, organizovano je i mođusobno gostovanje nacionalnog tima Bugarske i našeg tima. Utakmice su se igrale u Beogradu, a zatim i u Sofiji.

Prijateljska utakmica sa reprezentacijom Bugarske

U Novembru, Srpski lakros Savez je učestvovao na Sajmu sporta što je bilo posebno lepo iskustvo i bila nam je velika čast da tamo predstavimo svoj sport. Svojevrsna potvrda svega što smo radili u ovoj godini ali i svim prethodnima godinama je bio poziv da predstavnici našeg Saveza učestvuju na svečanoj sednici Sportskog saveza Srbije.

U ovoj godini je dosta urađeno ali tek nas čeka posao u narednoj, 2019 godini. Cela godina će nam biti u znaku Svetskog boks lakors prvenstva koje se održava u Septembru u Lengliju , Kanadi. U organizacionam smislu to će biti najveći izazov u dosadašnjem postojanju Saveza. Ovaj put između ostalog iziskuje i značajna finansijska sredstva. Savez je već preduzeo niz aktivnosti po pitanju prikupljanja potrebnih sredstava. Između ostalog pokrenuta je i fundraising kampanja tako da ukoliko želite i vi možete da nam pomognete da ostvarimo naše planove, doniranjem sredstava preko sledećeg sajta https://makeachamp.com/serbiannationallacrosseteam/32307 . Svaki iznos znači bez obzira na visinu doniranih sredstava.

Jedna uspešna godina je na izmaku, a Nova 2019 godina samo što nije došla. Srpski lakros Savez vam želi srećnu i uspešnu Novu godinu i božićne praznike.